Kuvankäsittely verkossa


Tämä verkkomateriaali on tehty alunperin Pieksämäen koulujen VESO-päiville 23.1.2010. Opettajana Pekka Ranta.

Kuvan lataaminen kameralta tietokoneelle

Kuvien siirtäminen tietokoneelle on helpompaa kuin koskaan. Useimmat kamerat ja kännykät tunnistetaan tietokoneessa USB -muistiksi. Jos kamerassa on erillinen muistikortinlukija, kameran tai muun laitteen sisältä mahdollisesti löytyvä muistikortti voidaan liittää muistikortinlukijaan.

Yksinkertaisin ja varmin tapa siirtää kuvat kameralta tietokoneelle tapahtuu seuraavasti:
  • Liitä kamera tietokoneeseen kameran USB-kaapelin avulla.
  • Kytke kameraan virta.
  • Kopioi kuvat tietokoneeseen valitsemalla näyttöön tulevassa valintaikkunassa.

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä on helppo tuoda kuvat tietokoneelle: ohjeet. Näitä ohjeita voi soveltaa helposti myös muilla kameroilla, kuten kännykkäkameroilla tai yhdistelmälaitteilla (videokamerat yms). Kuvien tuonti tehdään samoja perusperiaatteita noudattaen myös Applen OSX ja Linux -käyttöjärjestelmissä.
Kameran kuvat voidaan tuoda myös kameran muistikortilta käyttäen hyväksi tietokoneessa mahdollisesti olevaa muistikortinlukijaa. Helpointa on kuitenkin pitää koneessa/USB -jakajassa valmiiksi kameran omaa kaapelia - tämä yksinkertaistaa monesti kuvantuontia huomattavasti.

Kuvankäsittelyä verkossa


Verkossa on kymmeniä ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joita voi käyttää käyttötarkoituksen mukaan. Suositeltavimpia ovat mm:
Photoshop.com -
Sumopaint -
Verkossa käytettävät kuvankäsittelyohjelmat, kuten muutkin verkkopalvelut tarvitsevat omat käyttäjätunnuksensa. Tällöin myös sinne varastoituja kuvia voidaan linkittää verkkosivustoille / jakaa ladattaavissa muille käyttäjille.

Omalle koneelle voi myös asentaa ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Näitä ovat mm:
Paint.net -
Gimp -

Piirustusoppaita kuvankäsittelyohjelmien luovaan käyttöön.

Kuvanjakopalvelut


Flickr - http://www.flickr.com

Flickr on helmikuussa 2004 julkaistu verkkopalvelu, jossa käyttäjät voivat julkaista ottamiaan valokuvia ja arvostella muiden kuvia. Flickrissä on mahdollista hakea ja luokitella kuvia hakusanojen avulla.

Flickr tarjoaa ilmaiseksi mahdollisuuden ladata palveluun 100 megatavua kuvia kuukaudessa. Ilmaisten käyttäjien toimintoja on monilla tavoin rajoitettu, esimerkiksi käyttäjän kuvasivulla näkyy vain 200 viimeksi ladattua kuvaa. Loputkin säilyvät Flickrissä, mutta niitä pääsee katsomaan vain suoran, kuvaan vievän linkin kautta. Vuosimaksun maksaneet käyttäjät voivat ladata Flickriin rajattoman määrän kuvia. Kuvien on kuitenkin oltava alle 10 megatavun kokoisia.

Flickr'ssä oli noin neljä miljardia kuvaa lokakuussa 2009. Niissä on normaalisti rajattu tekijänoikeudet ja siksi niiden käyttäminen on luvanvaraista. Vapaasti käytettäviä flickr -kuvia löytyy Creative Commons -osiosta http://www.flickr.com/creativecommons . Näitäkin kuvia on käytettävissa satoja tuhansia ja niissä kuvaaja sallii sinun käyttävän kuvia lisenssiehtojen mukaisesti, esimerkiksi mainitsemalla kuvan ottajan nimen (kuvanottajaksi voi laittaa esimerkiksi (CC) digger78@flickr.com -jolloin se kertoo että kuva on flicrk -palvelusta ja että se on digger78 -nimisen käyttäjän Creative Commons -lisenssillä jakama kuva).

Kuvat esim Flickeristä (kuten mistä tahansa kuvasta, joka löytyy verkosta) saa ladattua omalle koneelleen siten, että menee haluamansa kuvan päälle ja hiiren oikealla- save image as- ja määrittele minne kuva tallennetaan.
Kuvia voi lähettää Flickr-palveluun monilla tavoilla. Yksi keino on käyttää verkkolatausta. Tietokoneelle voi asentaa myös Flicker -ohjelman, joka lataa kuvat palveluun. Kolmas tapa on lähettää kuvat sähköpostitse Flickr-palveluun.
Picasa
Picasa on Googlen ilmainen ja suomenkielinen tietokoneelle asennettava kuvankäsittely- ja valokuva-albumiohjelma. Ohjelman käyttäjät voivat helposti muokata ja järjestää kuviaan. Picasa ei tee muutoksia suoraan kuviin, vaan tallentaa tehdyt muutokset asetustiedostoon, ja näyttää sen avulla alkuperäisen kuvan muokattuna. Jos muutokset haluaa näkyviin muuallakin kuin Picasassa, ne voi tallettaa kuviin erikseen. Ohjelma luo tällöin automaattisesti varmuuskopiot alkuperäisistä kuvista.

Picasasta kuvat voi siirtää suoraan Googlen yhteisölliseen kuvienjakopalveluun, Picasa-verkkoalbumeihin http://picasaweb.google.com/home . Toiminnot on integroitu käyttöliittymään, ja kuvien siirtäminen julkisiksi tai rajatulle käyttäjäryhmälle näkyviksi on hyvin yksinkertaista. Picasa-verkkoalbumien käyttö vaatii Google-tunnuksen, albumeissa olevia kuvia voi kuitenkin katsella ilman tunnuksiakin (jos albumi on julkinen).

Picasa-verkkoalbumeja pääset käyttämäänopetuksessa
  1. luomalla käyttäjätunnus
  2. luomalla albumi
  3. valiten yksinkertainen lähetys kuvien siirtämiseksi Picasa -palveluun
  4. pitäen huoli että luomasi kansio on julkinen.

Picasan verkkoalbumit linkittyvät Blogger -verkkopalveluun. Kuvat ovat siis automaattisesti käytössäsi. Bloggerissa valitse sivuelementteihin diaesitys - valitse Picasa-verkkoalbumit ja oma käyttäjätunnuksesi.

Käyttäjätunnusten muuttaminen Googlen palveluissa:

Mene sivuille http://www.google.fi/ , kirjaudu sisään Googlen (Picasa/Blogger) tunnuksilla.
oik. ylhäällä valitse kohta omat tiedot - vasemmalta voit nyt muuttaa sähköpostiosoitteen tai salasanan.